Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Astrid Lindgren är vår tids mest älskade barnboksförfattare och hon har gett ut mängder av böcker för barn som läses än idag. Här går vi igenom Astrid Lindgrens mest kända böcker och massor av spännande fakta om böckerna.
Innehåll
Astrid Lindgren är förmodligen Sveriges kändaste författare av barnböcker genom tiderna. I denna artikel så fokuserar vi på Lindgrens böcker och bjuder på massor av läsning kring hennes mest kända böcker.
Vanliga frågor om Astrid Lindgren och hennes böcker
Här har vi samlat vanliga frågor som ofta ställs om Astrid och hennes böcker. Vi hoppas att ni ska finna svar på era frågor!
Hur många böcker har Astrid Lindgren skrivit?
Astrid Lindgren skrev totalt under sitt liv 34 stycken kapitelböcker och 41 stycken bilderböcker. Det här är det antalet bilderböcker och kapitelböcker som gavs ut under Astrids livstid.
Sen ska det tilläggas att det finns ännu fler böcker av Astrid Lindgren då vi inte räknar med alla samlingsböcker som givits ut under årens lopp.
Det ges fortfarande än idag, efter hennes död, ut böcker i hennes namn med nya illustrationer eller som sagosamlingar. Dessa böcker är inte heller med i den siffran som vi anger ovan.
När började Astrid Lindgren skriva böcker?
Astrid Lindgren debuterade som författare 1944 då hon gav ut sin första bok, Britt-Mari lättar sitt hjärta. Hon var då 37 år gammal och mor till två barn.
Hur började Astrid Lindgrens skriva böcker då? Redan som ung flicka när hon gick i skolan och genom sitt arbete som volontär på Vimmerby tidning så uppmärksammades Astrids skrivartalang. Det var när hon berättade sagor för sina egna barn som många av Astrids idéer föddes.
Bland annat så uppkom karaktären Pippi Långstrump när hon berättade sagor för sin dotter. Det var hennes dotter Karin som kom på namnet till karaktären som Astrid berättade om.
Astrid Lindgren skrev också en bok om Pippi Långstrump som fick nobben av Bonniers-förlaget. Skrivandet gav dock mersmak och hon skickade in ett bidrag till Rabén & Sjögrens tävling om att få ge ut en ungdomsbok. Hon kom tvåa i tävlingen och fick ge ut sin första barnbok.
Vilken bok gjorde Astrid känd?
Det var den första boken om Pippi Långstrump som kom ut 1945 som gjorde Astrid Lindgren känd i Sverige. Pippi Långstrump var banbrytande när den gavs ut och påminnde inte alls om andra barnböcker som gavs ut i Sverige vid denna tid.
Boken med Pippi Långstrump blev ett stort genombrott för Astrid och böckerna sålde slut i bokhandlarna runt om i Sverige.
Det var dock inte bara lovord utan en professor i barnpedagogik ansåg att Pippi "uppförde sig sinnessjukt". Debatten om Pippi bidrog säkerligen till att göra Astrid Lindgren ännu mer känd.
Illustration av Ingrid Vang Nyman
Hur många böcker har Astrid Lindgren skrivit om Pippi?
Astrid Lindgren skrev totalt 3 böcker om Pippi som fristående bilderböcker.
De böckerna var:
- Pippi Långstrump (1945)
- Pippi Långstrump går ombord (1946)
- Pippi Långstrump i söderhavet (1948)
Utöver originalböckerna så har det givits ut mängder av samlingsvolymer, sångböcker, prasselböcker, serietidningar, pekböcker, pysselböcker och mycket mer med Pippi Långstrump. Böckerna om Pippi har översatts till 77 språk (2022).
Hur många Astrid Lindgren böcker har sålts?
En ungefärlig siffra på hur många böcker Astrid Lindgren sålt är otroliga 165 miljoner (2022). Det är en siffra som ständigt ökar då hennes böcker fortfarande säljer väldigt bra och ofta syns på topplistorna.
Den exakta siffran på hur många böcker som sålts kommer vi dock tyvärr aldrig att få. Detta på grund av piratkopiering av böcker var betydligt vanligare förr och i många länder, däribland Ryssland så ansåg det lagigt att kopiera fritt. Detta gör att mörkertalet på antalet böcker som sålts kan vara stort.
Vilken är Astrid Lindgrens mest sålda bok?
Det är böckerna om Pippi Långstrump som är Astrid Lindgrens mest sålda böcker. 2007 beräkandes Pippi-böckerna ha sålt inte mindre än 50 miljoner exemplar.
Det finns inga exakta siffror på hur mycket varje enskild Pippi-bok sålt men förlaget Rabén & Sjögren uppgav 2007 att den pippi-bok som säljer bäst i Sverige är "Känner du Pippi Långstrump".
Astrid Lindgrens första bok
Den första bok som Astrid Lindgren debuterade med var boken "Britt-Mari lättar sitt hjärta". Det här är alltså den enda boken som Astrid gav ut innan hon släppte Pippi-böckerna. Det är definitivt inte Astrid Lindgrens mest kända verk.
Möjligheten att få ge ut sin första bok var ett pris i "Rabén & Sjögren" tävling i kategorin ungdomsböcker där Astrid kom tvåa. Det är också därför som hennes första bok riktar sig till en något äldre målgrupp(9-12 år) än vad många av hennes andra böcker gör.
Britt-Marie lättar sitt hjärta
Britt-Mari skaffar sig en brevvän för att ha något vettigt att skriva på sin egen ägandes skrivmaskin. Och för brev-vännen Kajsa berättar hon om hela sin stora, röriga och glada familj, om sina kärleksbekymmer och sitt händelserika liv i Villa Ekeliden, Småstad.
En rolig och underhållande tidsskildring. Britt-Mari lättar sitt hjärta är Astrid Lindgrens debutbok, med den vann hon andra pris i Rabén & Sjögrens pristävlan om bästa flickbok 1944.
Astrid Lindgrens kändaste böcker
Vilka är då Astrid Lindgrens kändaste böcker? De som vi valt ut som Astrids mest kända verk är:
- Pippi Långstrump
- Emil i Lönneberga
- Barnen i Bullerbyn
- Madicken
- Lotta på bråkmakargatan
- Karlsson på taket
- Nils Karlsson pyssling
- Bröderna Lejonhjärta
- Mio min mio
- Ronja Rövardotter
Det är aldrig helt enkelt att säga vilken bok som är kändast men vi har valt ut de som är mest omtalade och som sålt bäst i Sverige. Även om inte alla böcker av Astrid Lindgren blivit kända så har väldigt många blivit det. Vissa av böckerna har blivit mer kända som filmer.
Vi har valt ut en titel till varje karaktär. Om ni letar efter sagosamlingar med Astrid Lindgren så kan ni kolla här.
Nedan kommer en kortare presentation av Astrid Lindgrens kändaste böcker:
Pippi Långstrump
1945 ställde Pippi Långstrump till med revolution i barnkammaren. Sedan dess har de hisnande, roliga, fartfyllda och oerhört underhållande berättelserna lästs och älskats av många generationer runt om i världen.
Pippi Långstrump är den allra första boken om Pippi Långstrump, den starkaste och snällaste och roligaste och rikaste flickan i hela världen.
Hon bor i Villa Villekulla med sin häst och sin apa. En kappsäck full med gullpengar har hon också. I huset bredvid bor Tommy och Annika, och sedan Pippi flyttade in har allt blivit mycket roligare!
Emil i Lönneberga
Berättelserna om den busiga pojken Emil är klassiska barnböcker som de allra flesta nån gång har stött på!
Emil i Lönneberga hette en pojke som bodde i Lönneberga. Han hade runda, blå ögon, ett runt ansikte och ljust, ulligt hår.
Alltihop såg snällt ut på något sätt, så man kunde tro att Emil var en riktig liten ängel. Men det skulle man bara inte inbilla sig. Fem år var han, vild och envis och stark som en liten oxe, och han gjorde hyss nästan varje dag.
Alla hans hyss får du inte höra om, men här kan du läsa om när Emil fastnade med huvudet i soppskålen och nästan inte kom loss, om när han hissade upp lilla Ida i flaggstången så att hon kunde se ända till Mariannelund, och hur han levde loppan i Hultsfred.
Alla vi barn i Bullerbyn
I Bullerbyn finns det tre gårdar, Norrgården, Mellan- gården och Sörgården. Där bor sex barn, Lisa och Lasse och Bosse och Britta och Anna och Olle.
De leker och leker, och för det mesta är det roligt. Det är härligt att sova på höskullen, att klä ut sig och att gå i skolan - särskilt roligt är det på vägen dit och på vägen hem! Men när Olle får en egen hund då är det både märkvärdigt och roligt.
Madicken
I det stora, röda huset nere vid ån, där bor Madicken. Där bor också mamma och pappa och lillasyster Lisabet och en svart pudel, som heter Sasso, och en kattunge som heter Gosan. Och så Alva.
Madicken heter egentligen Margareta, men när hon var liten kallade hon sig själv Madicken, och fastän hon nu är stor och nästan sju år heter hon fortfarande så.
Det är bara när hon behöver förmanas som hon kallas Margareta. Ganska ofta kallas hon Margareta. För hon har många befängda infall och tänker sig aldrig för… förrän efteråt.
Lotta på Bråkmakargatan
I Lotta på Bråkmakargatan, en av alla Astrid Lindgrens barnböcker som blivit klassiker, så får vi följa Lotta som bor med sin familj på Bråkmakagatan.
I den här boken så får vi följa Lotta en dag då väldigt mycket går emot henne och hon blir arg på sina föräldrar och bestämmer sig för att flytta hemifrån. Hur ska det sluta?
Böckerna om Lotta på Bråkmakargatan är stor underhållning för yngre barn. Böckerna är roliga och lagom allvarsama och sätter ord och bild på många känslor som yngre barn kan känna dagligen.
Stora boken om Karlsson på taket
På fjärde våningen i ett hyreshus någonstans i Stockholm bor Lillebror. Allra helst vill han ha en egen hund.
Uppe på taket, i en liten stuga bakom den stora skorstenen, bor en herre som heter Karlsson. Han är, enligt sig själv, en vacker, genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. På ryggen har han en liten propeller och med den kan han flyga ... Han bestämmer sig för att landa hos Lillebror. Efter det blir ingenting sig likt.
Karlsson gör lite som han vill och hans självbild är smått narcissistisk på ett humoriskt sätt.
I Stora boken om Karlsson på taket får ni en lagom tjock och härlig samlingsvolym med de tre Karlsson på taket-böckerna:
- Lillebror och Karlsson på taket
- Karlsson på taket flyger igen
- Karlsson på taket smyger igen.
Nils Karlsson-Pyssling
Här får vi lära känna Nils Karlsson-Pyssling, herr Liljonkvast som tar med den sjuke pojke Göran till Skymningslandet, Peter och Petra som hör till det gåtfulla småfolket, den muntra klockgöken Lustig-Gök, den busiga dockan Mirabell som växer upp i ett grönsaksland, Allrakäraste syster och den grymme rövaren Fiolito i berättelsen "Ingen rövare finns i skogen".
En samling med små sagor av Astrid Lindgren som gavs ut första gången 1949 där Nils Karlsson pyssling blev den mest berömda sagan.
Bröderna Lejonhjärta
Bröderna Lejonhjärta är en saga om två bröder. Idéen till sagan fick hon när hon gick på Vimmerby kyrkogåd och såg en gravsten där det stod "Här vila späda bröderna Fahlén, döda 1860".
Bröderna Lejonhjärta är en fantastiskt fin gammal saga som behandlar ett svårt ämne som inte alltid är så lätt att ta upp med barn.
Skorpans bror Jonathan har berättat om landet Nangijala, dit man kommer när man dör. För Skorpan är sjuk och ska dö.
"I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll", säger Jonathan. "För det är i Nangijala som alla sagor händer."
Några dagar senare brinner det i huset där de bor och Jonathan dör själv. Och tänka sig, precis som Johathan lovat så ses de i Nangijala.
Mio, min Mio
Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onde riddar Kato. Det är en storslagen och vacker saga, som väcker tankar om livet och döden, gott och ont och kärlekens makt.
Var det någon som hörde på radion den femtonde oktober förra året? Var det någon som hörde att de frågade efter en försvunnen pojke?
Så här sa de: "Polisen i Stockholm efterlyser 9-årige Bo Vilhelm Olsson som sedan i förrgår kväll varit försvunnen från sitt hem, Upplandsgatan 13. Bo Vilhelm Olsson har ljust hår och blå ögon och var vid försvinnandet klädd i korta bruna byxor, grå stickad tröja och liten röd luva. Meddelanden om den försvunne lämnas till polisens ordonnansavdelning."
Ja, så sa de. Men det kom aldrig några meddelanden om Bo Vilhelm Olsson. Han var borta. Ingen fick någonsin veta vart han tog vägen ...
Ronja Rövardotter
Älskade Ronja Rövardotter som faktiskt var den sista stora roman som Astrid Lindgren släppte 1981.
Den natten då Ronja föddes gick åskan över bergen, ja, det var en åsknatt så att allt oknytt som höll till i Mattisskogen förskrämt kröp undan i sina hålor och gömslen. Bara de grymma vildvittrorna gillade åskväder mer än alla andra väder och flög med tjut och skrik runt rövarborgen på Mattisberget."
Ronjas barnaliv börjar storslaget. Så blir det också en kamp för fred och rättvisa, en kamp som hon utkämpar tillsammans med rövarsonen Birk.