Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Är du på jakt efter en bra bok om barnuppfostran? Då har du kommit rätt! I denna artikel så tipsar ger vi tips på flera bra böcker om föräldraskap och barnuppfostran.
Innehåll
- Våra tips på ljudböcker och böcker om barnuppfostran
- 1. Ditt kompetenta barn : på väg mot nya värderingar för familjen
- 2. Lyhört föräldraskap
- 3. Barnaboken : barnavård och barnuppfostran 0-16 år
- 4. Svart bälte i föräldraskap : att lösa vardagen i npf-familjer
- 5. Med känsla för barns självkänsla
- 6. Fem gånger mer kärlek : forskning och praktiska råd för ett fungerande familjeliv
- 7. Håll om mig, släpp mig fri : om barns anknytning till föräldrar
- 8. Boken du önskar att dina föräldrar hade läst
- 9. Förstå ditt barns hjärna : 12 banbrytande strategier
- 10. Hela havet stormar : småbarnsfamiljens livboj vid trots, konflikter och syskonbråk
- 11. Vad alla föräldrar borde få veta
Att vara förälder är ingen lätt uppgift och det är ofta man känner sig otillräcklig. När det kommer till barnuppfostran finns det nästan lika många teorier som det finns föräldrar.
En bok om barnuppfostran kan vara väldigt värdefull och behjälplig när man själv står och tvekar och funderar på om man gjort rätt i olika situationer. Som förälder så ställs du ständigt inför många mindre och större beslut som påverkar ditt barn.
Hur tänker egentligen ditt barn? Det är inte alltid lätt att veta och det är inte säkert att böcker om barnuppfostran ger dig några exakta svar på det heller men du kommer garanterat att hitta verktyg för att bli bättre på att hantera ditt barn och få en ökad förståelse för hur hen tänker.
Böcker som behandlar föräldraskap kan fungera som ett bollplank för dig när du läser dem. Du får möjlighet att reflektera över hur du själv vill vara som förälder men också få inblick i vad forskare, psykologer och andra föräldrar anser vara ett bra föräldraskap.
Är ni flera om vårdnaden av barnen så kan bra böcker om uppfostran också fungera som ett bra diskussionsunderlag där du och din partner får möjlighet att prata om olika situationer som kan uppstå innan de faktiskt uppstår.
För dig som föredrar att lyssna på ljudböcker om barnuppfostran så finns det en länk vid varje boktips där du kan lyssna och prova ljudbokstjänsten gratis.
Våra tips på ljudböcker och böcker om barnuppfostran
Här är vår lista på de ljudböcker och böcker om föräldraskap, barnuppfostran och barnpsykologi som vi anser vara bäst just nu.
1. Ditt kompetenta barn : på väg mot nya värderingar för familjen
Den bästa boken om barnuppfostran och föräldraskap är enligt oss: "Ditt kompetenta barn" av den välkände danske familjeterapeuten Jesper Juul.
Juul gör upp med många traditionella uppfattningar och gängse normer som rått inom barnuppfostran. Han presenterar ett banbrytande sätt för barn och vuxna att socialisera på, hans metoder bygger varken på gamla tiders mer auktoritära maktutövning eller demokratisk tyranni utan på jämlikhet och lyhördhet.
"Lyssna på era barn", är ett mantra som Jesper Juul upprepar ständigt.
Boken "Ditt kompetenta barn" blandar teorier med konkreta exempel hämtade från verkliga situationer som en familj ställs inför. Han har under många år varit verksam i olika kulturer och är idag ledare för terapiinstitut i Odder, Köpenhamn och Zagreb.
Läs också - Pappaböcker att läsa för blivande pappor
2. Lyhört föräldraskap
Malin Bergströms bok "Lyhört föräldraskap" fokuserar särskilt på barnets fyra första år. De år som ofta beskrivs som de svåra småbarnsåren.
Det är en bok för dig som vill vara en närvarande och känslomässigt lyhörd förälder. Samspelet mellan föräldrar och barn och hur de knyter an till varandra under de första åren i barnets liv gås noggrant igenom i boken.
Det är en perfekt bok för nya föräldrar. Barnets utveckling de första årens beskrivs ingående blandat med insiktsfulla resonemang om hur ni lägger grunden för ett lyhört föräldraskap.
Allt detta varvas med praktiska tips och råd om hur ni kan hantera den nya förmodligen lite mer stökiga vardagen (kolik, smakportioner, trots, svartsjuka, sömnbrist) som föräldraskapet för med sig.
Bokens avsnitt delas in efter barnets ålder och de olika utvecklingsstegen som barnen genomgår från att de är en liten bebis upp till 4 års ålder (såväl fysiska, motoriska, kognitiva som sociala).
Centrala teman som anknytning och språkutveckling beskrivs utförligt, liksom ämnen som ständigt diskuteras:
- Sömn
- Amning
- Flaskmatning
- Könsmönster
- Gränssättning.
Boken fäster stor vikt vid föräldrars förmåga att vara känslomässigt lyhörda. Hur parrelationen påverkas när man får barn och hur man ska se på jämställdhet och föräldraledighet är frågor som diskuteras.
Här finns också avsnitt som tar upp andra familjekonstellationer än de traditionella.
I ett avslutande, uppslagsvänligt kapitel finns information om det som ofta präglar en familjs småbarnsår – barns symtom, sjukdomar och hälsa. Kapitlet är fackgranskat av en erfaren barnläkare.
3. Barnaboken : barnavård och barnuppfostran 0-16 år
Anna Wahlgrens Barnaboken är ett måste på en lista med bra böcker om barnuppfostran. Anna Wahlgrens metoder är inte för alla men det är å andra sidan många föräldrar som tycker att hennes metoder har hjälpt dem oerhört mycket i vardagen.
Barn är inte gjorda av något annat än vi vuxna. Detta mantrat upprepas i Barnaboken, som gör upp med myten om det jobbiga barnet. Barnaboken är något helt annorlunda jämfört med andra böcker om föräldraskap.
Fokuset i boken ligger inte på att du som förälder gör fel eller rätt utan snarare om hur du ska tänka för att lita på dina instinkter och ditt sunda förnuft. Boken bjuder på mängder av exempel och praktiska råd.
Barnaboken omfattar fem delar:
- 1. Havandeskap och förlossning
- 2. Spädbarnsvård i teori och praktik
- 3. Småfolk - en praktisk handledning
- 4. Utvecklingen - alla åldrar upp till 16 år
- 5. Fostran
Barnaboken utgavs första gången 1983 men har ständigt utvecklats och moderniserats i samband med nytryckningar. I Sverige, Norge, Danmark och Finland har Barnaboken sålt i över 500 000 exemplar.
4. Svart bälte i föräldraskap : att lösa vardagen i npf-familjer
Svart bälte i föräldraskap utgår från erfarenheter från föräldrar till barn med särskilda behov. Erfarenheter som alla föräldrar kan ha stor nytta av.
- Kanske oroar du dig för att ditt barn har svårt med kompisar?
- Kanske vill ditt barn inte gå till skolan? Eller sitter bara framför datorn?
- Kanske är du orolig över att ditt barn inte äter tillräckligt?
Vardagslivet med barn är inte alltid lätt och i familjer där någon har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (npf) kan det vara än mer kämpigt.
Svart bälte i föräldraskap bottnar i npf-föräldrars upplevelser och erfarenheter, boken ger ett unikt inifrånperspektiv. Föräldrarnas egna tips och förslag kompletteras med sakkunskap, aktuell forskning och evidensbaserade rekommendationer.
Ett av de viktigaste budskapen i boken är att npf-diagnoser och de utmaningar som de ofta ger upphov till inte beror på dåligt föräldraskap. Alla familjer har egna, unika förutsättningar utifrån arv och miljö.
Barn som unga behöver uppmunting. De, precis som vuxna, vill att livet ska vara tydligt och logiskt och behöver få förklarat för sig varför man får göra si eller så.
Svart bälte i föräldraskap visar på möjligheter och strategier för att få familjelivet att fungera och är skriven till alla som någon gång känt tvivel eller oro i sitt föräldraskap; oavsett om man har barn med en diagnos eller inte.
5. Med känsla för barns självkänsla
Den här boken fokuserar på barns självskänslar. Om att den finns naturligt hos våra barn och hur vi som föräldrar kan agera för att bygga upp den än mer.
Att ha en sund självkänsla gör att barnen accepterar och gillar sig själva, de blir mer lyhörda för egna och andras behov, tar ansvar för sina misstag, tar kritik på ett konstruktivt sätt. Framförallt så vet barnet att det duger för den de är och inte för sina prestationer.
Petra Krantz Lindgren är beteendevetare i botten och håller kurser och föreläsningar i Aktivt Föräldraskap om kommunikation och konflikthantering med barn. Hon driver också bloggen ”En annan du”.
I sitt jobb och på bloggen så möter hon många föräldrar. Gemensamt för nästan alla föräldrar är att de är kärleksfulla och engagerade men att de kan ha svårt i kontakten med dem. Den här boken handlar därför också om kommunikation.
Boken bjuder på en mängd goda råd, praktiska övningar och erfarenheter från verkliga livet bland annat baserade på modellerna Aktivt Föräldraskap och Non Violent Communication samt den danske författaren och terapeuten Jesper Juuls teorier.
6. Fem gånger mer kärlek : forskning och praktiska råd för ett fungerande familjeliv
Fem gånger mer kärlek, eller med andra ord: att ge sina barn fem gånger så mycket mer positiv uppmärksamhet än vad men ger åt tillsägelser, tjat och gränssättning är bokens mantra.
Boken är en handfast och konkret guide med väl förankrad forskning i ryggen och ett pedagogiskt upplägg med både exempel och övningar.
Principerna kommer från KBT (kognitiv beteendeterapi) och bygger på tilllämpad forskning om föräldraskap. Bokens kapitel utgår från olika teman på vanliga problem som de flesta föräldrar upplevt. Därefter följer övningar som steg för steg ger dig som förälder en ny färdighet och insikt.
Boken riktar sig i första hand till föräldrar som har barn mellan 2 och 12 år och är en väldigt bra bok för dig som söker mycket praktiska tips på hur du som förälder kan göra för att bli mer positiv och uppmuntra ditt barn.
7. Håll om mig, släpp mig fri : om barns anknytning till föräldrar
Håll om mig, släpp mig fri är en bok som fokuserar på hur du som förälder kan hjälpa till för att ge barn den trygghet som de behöver inför vuxenlivet.
Boken utgår från anknytningsforskningen och på ett grundligt vis beskriver författaren hur barn påverkas av nära relationer under barndomen.
Barns behov av närhet och kärlek beskrivs ingående, och barns behov av utforskande och självständighet. Många konkreta exempel visar hur du kan bemöta barn på ett lyhört sätt, och främja barnets trygghet.
Håll om mig, släpp mig fri är en bok som berör, ger kunskap och skapar förändring i den viktigaste relationen du har relationen till ditt barn. Oavsett barnets ålder.
Elin Lundberg som är författare till boken är legitimerad psykoterapeut, socionom och familjeterapeut. Hennes grundutbildning inom pedagogik inspirerar henne att föra ut sitt budskap på ett enkelt och begripligt sätt.
8. Boken du önskar att dina föräldrar hade läst
Varje förälders önskan är att deras barn ska vara lyckliga och varje förälder vill undvika att skada dem känslomässigt. Men hur gör man egentligen det?
I den här smarta och roliga boken berättar den brittiska psykologen Philippa Perry vad det verkligen är som spelar roll och vad man ska undvika – föräldraskapets A och O.
Det finns tyvärr ingen plan för ett perfekt föräldraskap, men Philippa Perry hjälper föräldrar att se allting i ett större perspektiv. Boken är en klok och uppmuntrande guide till föräldraskap.
Den här boken kommer att hjälpa dig att:
- Förstå hur din egen barndom kan påverka ditt föräldraskap
- Acceptera att du kommer att begå misstag och lära dig vad du kan göra åt dem
- Bryta negativa mönster och spiraler
- Handskas med dina egna och ditt barns känslor
- Förstå vad olika slags beteenden ger för signaler
Philippa Perry är sedan tjugo år tillbaka verksam som psykolog i Storbritannien. Hon har skrivit flera böcker, har frågespalter i Red Magazine och gjort dokumentärer om barns utveckling för BBC och Channel 4. Hon bor i London.
9. Förstå ditt barns hjärna : 12 banbrytande strategier
Förstå ditt barns hjärna en bästsäljarbok som blivit väldigt populär världen över. Bokens utgångspunkt skiljer sig en del från mer traditionella böcker om uppfostran och föräldraskap.
Det är neuropsykiatriken Daniel J. Siegel och föräldraskapsexperten Tina Payne Bryson som delar med sig av tolv strategier som stimulerar barnets emotionella och intellektuella utveckling vilka leder till lugnare och gladare barn.
Författarna förklarar hur nervbanorna i barnets hjärna är kopplade och hur hjärnan mognar. Övervåningens hjärna, som fattar beslut och balanserar känslor, är inte färdigutvecklad förrän vid tjugofemårsåldern.
Särskilt hos små yngre barn tenderar den högra hjärnhalvan med sina känslor att ta kommandot över den logiska vänstra hjärnhalvan. Inte undra på att barn får frispel, slåss eller sitter och tjurar.
Genom att tillämpa de här insikterna i det dagliga föräldraskapet kan du omvandla utbrott, gräl eller rädsla till en möjlighet att interagera med ditt barns hjärna och bidra till en positiv utveckling för barnet.
10. Hela havet stormar : småbarnsfamiljens livboj vid trots, konflikter och syskonbråk
I Hela havet stormar så får läsaren uppleva vardagssituationer som många småbarnsfamiljer ställs inför. Det är syskonbråk, tjafs, tjat, sammanbrott vid hämtning och lämning på förskolan och att inte vilja äta eller klä på sig.
Författarna som båda är psykologer och själva föräldrar, resonerar med värme och kunskap kring hur vardagskonflikter kan hanteras i familjen.
Genom att nyfiket utforska vad som ligger bakom ett barns protester och pröva nya förhållningssätt ges nycklar till förändring - och hopp om ett lugnare familjeliv.
Tova Winbladh är leg. psykolog och har specialiserat sig på familjeliv och samspel mellan små barn och vuxna. Hon är mamma till fem barn.
Ida Flink är leg. psykolog, docent och forskare inom hälsopsykologi vid Örebro universitet. Hon är mamma till tre barn, ett tvillingpar och deras äldre bror.
11. Vad alla föräldrar borde få veta
Att vara förälder är något av det svåraste och roligaste som finns i livet. Gör jag rätt? Är jag tillräckligt bra? Hur vill jag vara som förälder?
Föräldraskap innebär många utmaningar och det vimlar av åsikter och tyckanden om hur en förälder ska vara.
Boken ger dig hjälp att sålla i det enorma informationsflöde som finns genom att utgå från forskning och presentera praktiska tips som visat sig fungera för många föräldrar.
Att en god relation mellan föräldrar och barn är oerhört viktigt är något som världens forskare har enats om. Det finns däremot inte några lösningar som passar alla och varje förälder är expert på sina egna barn.
Den här boken ger dig verktyg för hur du kan göra och tänka kring din roll som förälder.
Kajsa Lönn Rhodin och Maria Lalouni är båda psykologer och har fördjupat sig i frågan om föräldrarollens betydelse och utmaningar.