Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Börjar det närma sig för ditt barn att börja förskolan? Då kan en bok om att börja förskolan vara en jättebra idé. I denna artikel så tipsar vi om många bra barnböcker som hjälper till att göra ditt barn redo för inskolning och förskola!
Innehåll
Att börja förskolan är en stor sak både för barnet men inte minst för föräldrarna som ska släppa taget om sitt lilla barn som man har umgåtts med dygnet runt under en längre period.
För att förberedda barnet inför inskolningen och vardagen på förskolan så är en bok om att gå på dagis ett utmärkt sätt att visa barnet hur en dag på förskolan kan se ut.
I artikeln så tipsar vi om de böcker om förskolan som vi tycker är bäst just nu. Det är en blandning av nyare böcker och en del böcker som varit med länge.
Det är barnböcker om förskolan som visar barnet hur en vanlig dag kan se ut men också sätter bild och ord på många känslor som barnen känner när de är på förskolan.
Våra bästa tips på böcker om att börja förskolan
1. Boken om att gå på förskolan
Boken om att gå på förskolan är vår absoluta favorit i kategorin! Författaren Josefin Sundströmt och illustratören Mervi Lindmans bok om förskolan är en härligt pedagogisk barnbok samtidigt som bilderna ger boken mycket humor.
Vi får följa med Dam-Dam på en heldag på förskolan. Dam-Dam går till förskolan. För att komma in till förskolan behöver man passera en grind och väl innanför grinden finns det många att säga hej till: "Hej, hej, hej, hej, hej, hej!"
Josefine Sundström fångar med korta enkla meningar och i en lätt poetisk realism en helt vanlig dag på förskolan. Vi följer Dam-Dam från morgonens promenad med mamma till när pappa kommer och hämtar på eftermiddagen.
Det här är en utmärkt bok för alla barn som vill bekanta sig med begreppet förskola, eller bara känna igen sig själva en helt vanlig förskoledag.
2. Nisse & Nora på förskolan
Vi får följa med Nisse & Nora under en dag på förskolan. Vi får vara med på sångstund, lunch, vila och massor av lek. Just idag tycker Nora inte att det är så kul när pappa ska lämna henne på förskolan men då kan Nisse hjälpa till och trösta.
Nisse och Nora är två kompisar runt 1,5-2 år och bor på samma gata. De är lite allmänt knasiga och knäppa, jobbiga och charmiga, envisa och viljestarka, ologiska och påhittiga. Helt enkelt två vanliga barn.
Mycket igenkänning och en bok som kan vara bra att läsa för barn som ska börja eller precis börjat på förskolan för att hjälpa dem bearbeta förskolevardagen!
3. Det är en gris på dagis
En väldigt rolig bok som skänker mycket glädje. Boken är lite äldre och har därav det lite ålderdomliga ordet dagis med i titeln.
Men ge den här boken en chans om ni vill göra högläsningen extra rolig!
I boken så träffar barnen på en gris som står i sin hage och tittar på när barnen leker på dagis. Grisen känner sig ensam, hen vill också vara med och leka.
Han gräver och gräver och rätt var det är står han vid dagisets staket. Alla barnen blir överlyckliga. Men hur gömmer man egentligen en gris på dagis?
4. Alla tre på utflykt med förskolan Ärtan
Bokserien "Alla tre" utspelar sig på förskolan Ärtan och vi får hänga med kompisarna Idde, Valle och Ester under deras vardag. Just idag ska de på utflykt och lämna förskolan.
På med färgstarka västar och håll kompisen i handen och häng med! Längs vägen upptäcker kompisarna en massa spännande saker: hundar som promenerar, insekter och löv, roliga skyltar... Men när är det dags för mellis?
Böckerna i Alla tre-serien utspelar sig alltid i förskolemiljö så spana in hela utbudet som serien bjuder på.
5. Pappas långa ben
"Pappas långa ben" är en bilderbok med lite text som handlar om Mattis och hans pappa. Mattis går på förskolan och är lite orolig för om pappan ska kunna hämta honom.
Pappa hittar på mängder av olika kreativa lösningar på hur han ska bära sig åt för att hämta sitt barn om Mattis tankar skulle bli verklighet.
Det här är en barnbok med alldeles lagom mycket text och passar barn från 3 års ålder. Det är en feelgood bok om tankar som kan uppstå hos barn som går på förskolan och föräldrars kreativa lösningar.
6. Pinos förskola
Häng med Pino på förskolan. Pino är en karaktär som många barn bekantar sig med i förskoleåldern och är omtyckt av många barn.
Böckerna om Pino består av enkla berättelser med tydliga och roliga bilder till.
Böckerna involverar barnet i läsningen på ett pedagogiskt sätt genom små frågor och problem som ska lösas tillsammans.
7. Personlig barnbok om livet på förskolan
En personlig barnbok med namnet på barnet som huvudkaraktär! Utforma huvudkaraktären så att hen blir lik ditt barn och gör barnet ännu mer delaktig i läsningen.
Handlingen i boken utspelar sig under en hel dag på förskolan och det innefattar allt som händer från lämning till hämtning. Det är lek och bus, samlingar, sovstund, lunch och ännu mera lek.
Den vuxne som läser bjuds in till att ställa frågor till barnet om vardagen på förskolan vilket bjuder in till intressanta ögonblick.
8. Emmas första dag på dagis
Böckerna om Totte och Emma är klassiska svenska barnböcker som lästs av flera generationer barn och vuxna.
Emma och lillebror ska börja på dagis. Emma tycker inte att det är nödvändigt, hon kan ju passa lillebror själv!
Vardagsnära berättelser i kombination med tidlösa illustrationer gör böckerna ständigt aktuella.
Nya utgåvan kommer i en fin omgjord design
9. Vera och Ville på förskola
Ville och Vera är kompisar och går på samma förskola!
- Hej då Vera och Ville! Ropar Villes mamma och vinkar till dem när hon cyklar iväg från förskolan. Boken utspelar sig första dagen på förskolan efter att sommarlovet har tagit slut och det är dags att täffas på förskolan igen.
Vera har längtat efter Ville, sin fröken och alla roliga leksaker på förskolan.
Ville och Vera är en bokserie för de minsta med hög igenkänning och fina illustrationer
10. Vems fel?
Idag är det dags att ta med sig sin favoritleksak till förskolan!
Knatt tar med sin bästa gose-Batman. Vad roligt det kommer vara när gose-Batman är med på föris! Ända tills lilla Hund visar sitt nya gosedjur – en enhörning. Som glänser och glittrar och är precis ALLT som gose-Batman inte är.
Knatt blir nog lite avundsjuk på enhörningen. Men vänta, här ligger ju en sax. Vad händer om Knatt klipper bara liiiite i enhörningssvansen…?
Stora känslor och avundsjuka i denna Vem-bok av Stina Wirsén.
Heter det dagis eller förskola?
Fram till 1998 så hette det Daghem vilket ofta i folkmun blev dagis. När förskolan fick en egen läroplan 1998 så beslutades det även om ett namnbyte från daghem till förskolan.
Införandet av läroplanen var bland annat för att höja statusen på förskolepedagoger som kunde likställas med lärare i skolan. Trots att det var över tjugo år sedan namnbytet skedde så är det fortfarande väldigt många vuxna som säger dagis. Detta är inte alltid helt uppskattat av förskolepersonalen så tänk på att säga förskolan och inte dagis!