Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Söker du en bok som kan ge ditt barn bättre förståelse för vad mobbning kan göra med människor? Här hittar du tips på bra barnböcker som tar upp ämnet mobbning ur olika perspektiv!
Mobbning är ett svårt och jobbigt ämne. Som förälder är det oerhört jobbigt både om ditt barn blir drabbat av mobbning eller om ditt egna barn mobbar andra.
Att läsa en bok om mobbning är ett ypperligt sätt för att kunna ge ditt barn en ökad förståelse om vad mobbning gör med folk. Läs tillsammans och använd boken som ett diskussionsunderlag.
Även om du själv inte har sett några tecken på mobbning så kan det vara jättebra att läsa och diskutera för att kunna förebygga och ge ditt barn verktyg för att kunna identifiera sådant beteende.
I denna artikel så får ni tips på barnböcker som behandlar ämnena mobbning och utanförskap.
Våra 8 tips på böcker om mobbning för barn
1. Stoppa mobbning! : en bok för barn om mobbning
Mobbning är en utbredd form av tortyr som många barn får stå ut med om och om igen. Barn klarar inte av att ta itu med den här sortens problem själva.
Den här boken ger flera perspektiv och tar upp vem som mobbar, vad som händer, varför och allra viktigast, hur man kan göra för att stoppa mobbning.
Barn får lära sig hur man kan skydda sig själv, stå på sig och när man ska be en vuxen om hjälp.
Tillsammans kan barn och vuxna utrota mobbningen i våra skolor och i vår omgivning.
Läsålder: 6-9 år
Läs också - Guide till alla Spöksystrar böcker
2. Barnen i Kramdalen - En saga mot mobbning och utanförskap
Barnen i Kramdalen blir medlemmar i Kompisarmén och bestämmer sig för att hjälpa till att få all utanförskap och mobbning utrotat.
Klädda i väniformer och utrustade med snällopeder och kompistoler ger de sig ut på ett hisnande äventyr och bekämpar kungaparet av Kränkrike och kejsaren av Trakasseribien. Till sist så besöker de en skola i boken och lär barnen hur man är en bra kompis.
En bok som på ett lekfullt sätt hjälper barn att få en bättre förståelse för hur man kan motarbeta mobbning och samtidigt vara en bra god vän.
Läsålder: 6-9 år
3. Lilla boken om Stopp! Min kropp!
Åsa Karsin har tillsammans med Rädda Barnen skapat en en bok som behandlar kroppen och rätten till sin egna kropp.
Boken riktar sig till barn som är 3 år eller äldre och tar på ett pedagogiskt vis upp viktiga ämnen som integritet, samtycke och att våga säga stopp när något inte känns rätt!
Med kort, tydlig text och uttrycksfulla illustrationer guidar boken genom olika situationer i både hemmet och på förskolan.
För den som vill veta mer om begreppet Stopp! Min kropp! eller prata vidare med barnen så finns stödmaterial och mer information längst bak i boken.
Det finns också länkar till lärarhandledning och annat material som är användbart för förskolan.
4. Sahar som inte syns
Sahar syns inte. Förut syntes hon jättebra. Men när Lo bjöd alla utom Sahar på sitt kalas, började Sahar att suddas ut.
Sedan slutade de andra barnen att hälsa. Och till sist blev hon alldeles osynlig.
Men en dag händer någonting. Någon får syn på Sahar!
Sahar som inte syns är en fin och stark berättelse om hur det kan kännas för ett barn att vara utan vänner. Och om magin som uppstår när någon ändå ser dig.
Läsålder 3-6 år
5. Sagan om den lilla gråsparven
I Jonas Gardells barnboksdebut så ger han läsaren en klassisk saga. Det är en saga som för tankarna till äldre sagoförfattare som till exempel Bröderna Grimm och H.C. Andersen.
Boken tar på ett fint och varsamt sätt upp ämnen som mobbning och utanförskap och bjuder in till diskussioner mellan barn och vuxen.
Det är en fantastisk högläsningsbok som kommer ge mycket glädje både för barnet och den som läser.
6. Varför får inte jag vara med?
En bok som riktar sig till de lite äldre skolbarnen och handlar om Rosa som kämpar för att få vara med och förstå de spelregler som gäller bland tjejerna, men misslyckas.
Två tuffa tjejer styr hela klassen. Hon utsätts för hemsk mobbning. Ingen lärare ser, men en dag så träffar Rosa en äldre dam med hund som både ser och hör henne.
De frågeställningar som tas upp i varje kapitel kan ligga till grund för diskussioner både i skolan och i hemmet.
Författaren Anette Evaldsson har flerårig erfarenhet från olika skolformer och har tidigare givit ut boken "Bakom skolans slutna dörrar".
Rekommenderad läsålder 9-12 år
7. Herr Hansson rättar till i skogen
Herr Hansson kan inte sova för det är någon som gråter så förfärligt. Han går för att se vad som har hänt.
Bakom stenen hittar han Greger Grävling som inte får vara med och gräva. Detta är en bok som handlar om att inkludera varandra och vad det kan göra med dem som blir exkluderade.
Boken är illustrerad av Jenny Sjödin i starka färger och bilderna förstärker textens budskap på ett effektfullt sätt.
Läsålder 3-6 år
8. Dum blir snäll
Dum blir Snäll är en saga skriven på rim som handlar om mobbning och boken riktar sig till de allra yngsta barnen.
Även de yngsta barnen förstår skillnaden på en snäll och en dumhandling. De kan mycket väl känna empati för den som är ledsen och förstå vilken handling eller ord som sårade.
De första åren är en bra tid för att utveckla barnens empati och känsla för vad som är rätt eller fel. Det man lär sig från början kommer omedvetet att styra oss, ha företräde och sitta i ryggmärgen, som vi brukar säga.
Ett sätt att lära sig empati och undvika mobbning är att barnen förstår och känner igen när någon är dum så de inte "hänger på".
Lika viktigt är att de vet vad man kan göra för att hjälpa en som är ledsen och utsatt, och kanske göra kompisen glad igen.
Till boken kommer affischen "Snäll och en riktig vän". Den visar hur Dum har förändrats och blivit snäll.
Han har kommit till insikt om hur dumt det är att vara enfäragd och dum. Nu vet han istället hur en riktig vän ska vara.
Läsålder: 3-6 år
Varför kan en bok om mobbning hjälpa ditt barn?
Att läsa en bok om mobbning för barn kan fungera som ett jättebra diskussionsunderlag och det kan hjälpa ditt barn att få förståelse för sina egna och andra barns känslor.
Söker ni böcker till yngre barn i förskoleåldern så kan böckerna fungera som ett pedagogiskt verktyg för att hjälpa barnen att förstå vad som är rätt och fel. Vilket inte alltid är det enklaste i den åldern.
Förutom att få hjälp med att identifiera mobbning så kan böckerna även vara till hjälp för barn som kanske själva mobbar utan att de tänker på vad det gör med motparten. Att då läsa tillsammans med ditt barn och att försöka sätta er in i hur andra barn påverkas av sina handlingar kan vara väldigt värdefullt och hjälpa barnet att få nya insikter.