Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Funderar du på att börja läsa böcker med din bebis? Då har du kommit helt rätt. Vi tipsar om åtta babyböcker som du och din bebis kan läsa tillsammans. Du får också tips och råd om vad du ska tänka på när du läser med din bebis.
Läs också - Roliga barnböcker med ljud
Innehåll
Läs också - Bästa barnböckerna för 1-åringar
Kan man läsa för små bebisar? Vår egen erfarenhet och många andras säger ja! Det är väldigt mysigt att sitta och bläddra i böcker med små bebisar. Bebisar är väldigt nyfikna och tittar, känner och biter gärna när en vuxen läser böcker för dem.
Det finns en hel del babyböcker som riktar sig mot barn som är 0 år. Det kan dock vara svårt att veta vilken typ av barnböcker som passar de allra minsta som bara är några månader då ålderspannet ofta kan vara så brett som 0-3 år.
I den här artikeln så har vi hjälpt er på vägen genom att lista våra favoriter bland bebisböcker. Det är babyböcker som passar bra för de allra yngsta läsarna.
8 tips på böcker för bebisar
1. Den silvriga barnkammarboken
Bebisar älskar att höra på när vuxna sjunger och en sångbok är en bok som kommer att kunna vara med långt upp i åldrarna. I silvriga barnkammarboken så finns det mängder av klassiska och roliga sånger som barn tycker om.
Det är klassiska sånger från Astrid Lindgrens filmer, barnvisor av Alice Tegnér och massor av andra roliga sånger. Som vuxen kommer du garanterat att känna igen många av sångerna från när du själv var liten.
Barnkammarboken är en perfekt bok att ge redan till bebisar då alla sånger kommer med fina bilder och illustrationer som bebisen kan titta på medan ni sjunger. Är ni osäkra på melodierna i boken så finns det spellistor på Spotify som ni kan ta till er hjälp.
En sångbok kommer inte heller att bli utdaterad när din bebis blir äldre. Det här är verkligen en bok som ni kan återkomma till i många år framöver.
2. Titta, lampa!
Lampor fascinerar väldigt många bebisar och brukar också vara ett av de första orden som barn lär sig. I "Titta, Lampa" så får ni utforska olika miljöer med en sak gemensamt, att det finns en lampa som går att tända och släcka.
Lampan tänds och släcks genom att trycka på den stora lampknappen. Bebisen kommer älska att tända och släcka lampan.
Boken kommer helt utan text och du som vuxen får själv fantisera och berätta en berättelse utifrån bilderna. Bilderna är skapade med skarpa kontraster och passar bra för små bebisar.
3. Lilla Monsterboken
I Lilla Monsterboken av Kenneth Andersson så får din bebis stifta bekantskap med flera olika monster, det är bland annat pussmonstret, vrålmonstret och krammonstret.
Bilderna på monstren har starka kontraster och illustrationerna leker mycket med svartvita kontraster vilket gör att väldigt små bebisar kan ta till sig bilderna.
Boken är en pekbok och kommer helt utan text så den vuxne får berätta fritt för bebisen vad det är de ser för olika monster.
4. Hallooo Babblarna - Pratbok
Babblarna är verkligen en favorit hos många små bebisar idag. Det här en perfekt Babblarna bok för den som vill lära känna de roliga små figurerna!
Boken har ett uppslag för varje figur så att bebisen kan lära känna och få titta närmare på alla Babblare.
Hej Babba, Hej Bobbo och titta där, där är ju Dadda och Daddas hus!
Peka, berätta och babbla!
5. Mina fina djur
I "Mina fina djur" av Xavier Deneux så får ni en riktigt cool pekbok som passar de allra minsta barnen. Grafiskt läcker i svart och vitt med små färgglada detaljer och härliga bilder på massor av djur!
Bokens pärmar är mjukklädda och sidorna är av stadig kartong så din bebis kan känna och klämma på den här boken. Små kikhål leder er till nästa sida. En pekbok som designmässigt tilltalar bebisar och kanske även de vuxna, en bra bok att ge i present!
6. Var är astronauten?
Ingela P Arrhenius skapar pekböcker för våra allra minsta barn med härliga kontrastrika illustrationer. I boken "Var är astronauten" så kan din bebis lyfta på färgglada flikar för att se vad som gömmer sig där under.
Det är fina bilder på bland annat ett rymdmonster, astronaut och en rymdhund. Bakom sista fliken så gömmer sig en spegel och bebis får se sig själv!
Speglar brukar vara något som bebisar är väldigt förundrade över och med den här boken så får ditt barn sin alldeles egna spegel att spegla sig i.
7. Tittut Björnen
Har din bebis börjat uppskatta att leka tittut? Då kommer bebisen att älska den här boken. I "Tittut Björnen" så får ni stifta bekantskap med olika djur och växter. På varje sida så gömmer sig någonting och de tittar fram när ni slidear och drar i de olika flikarna. Även i denna bok så gömmer det sig en spegel i en av sidorna!
I bokserien Tittut så finns det andra böcker med samma upplägg men med andra miljöer som också är uppskattade bebisböcker. De är Tittut Kon, Tittut Huset och Tittut Äpplet.
8. I djungeln : rör- och känn-bok
Vill du ha en bok där din bebis får känna och klämma på olika texturer och material? Då är i djungeln en perfekt bok för er. I denna barnbok så är det färgglada bilder på olika djur som lever i djungeln.
Förutom bilderna så får bebisen också känna hur de olika djuren känns. Fluffigt, taggigt och fjälligt är några av de texturer som din bebis kan känna på i denna bok.
Läs också - Pekböcker för bebisar och de yngsta barnen
Vad gillar bebisar för böcker?
Bebisar är nyfikna och vill gärna känna och smaka på det mesta de ser och så även böcker. När det kommer till böckernas innehåll så tycker bebisar om att titta på bilderna i böckerna. Bebisböcker innehåller vanligtvis väldigt lite eller ingen text alls utan läsaren får tillsammans med bebisen prata om det man ser på bilderna.
Något som är värt att tänka på är att de allra minsta läsarna kan ha svårt att fokusera på allt för färgglada och detaljrika bilder. Därför är det bra att välja böcker av den typ som vi rekommenderar i artikeln, barnböcker som har starka färger och kontrastrika bilder så att det blir lättare för bebisen att fokusera på bilden.
Böcker med fokus på ljud och sång är också uppskattade bland bebisar. Bebisböcker där du som vuxen får lära ditt barn hur till exempel olika djur och figurer låter. Efterhand så kommer bebisen att försöka härma ljuden ifrån böckerna.
Självklart ska det vara slittåliga böcker, gärna i kartong, för bebisar så att de kan utforska böckernas sidor med hela kroppen. Det som också är bra med kartongsidor är att bebisarna själva kommer att kunna lära sig att bläddra i boken.
Varför är det viktigt att läsa för bebisar?
Vid högläsning med din bebis så får din bebis möjlighet att höra och lära känna din röst bättre då du som vuxen ofta pratar tydligare när du läser högt från en bok. Att börja läsa tidigt skapar bra förutsättningar för ditt barn längre fram i livet. Det finns forskning som har påvisat att barn som börjat läsa i tidig ålder får bättre resultat på läsprovsresultat när de har gått i skolan fyra år.
Fler anledningar till att läsa med bebis:
- En mysig och rolig stund tillsammans
- Ökar koncentrationsförmågan
- Hjälper barnet att känna igen saker och ting
- Hjälper barnet i deras språkutveckling
"Boken stimulerar fantasin och övar oss i att skapa inre bilder"
- Svenska Barnboksakademin
Hur läser man för en bebis?
När barnen bara är 0 år så kan de ofta inte förflytta sig så långt. Om du börjar läsa för ditt barn redan innan det börjar krypa så kommer det att lära sig att läsnigen är en lugn och mysig stund.
Du som vuxen kan turas om i läsningen med din bebis genom att du bläddrar i boken, pekar och berättar för bebisen vad du ser. Sen kan du låta bebisen själv få utforska boken på det sätt som den vill (förmodligen vill de smaka på boken).
När kan man börja läsa för bebisar?
Du kan börja läsa för din bebis väldigt tidigt. Första månaderna i din bebis liv innan de har lärt sig att fokusera blicken så kommer förmodligen böckerna inte att ge så mycket stimuli för ditt barn. När blicken är mer stabil så är ditt barn redo för att ta del av böckernas ljuvliga värld.
Om du känner att din bebis inte riktigt är redo för vanliga böcker så är det ett tips att först börja introducera tygböcker som prasslar för att ge din baby en upplevelse som påminner om vanliga böcker.
Så var inte rädd för att det är för tidigt att börja läsa för ditt barn. Forskning har dessutom visat att både språkinlärningen och att lära sig att skriva går lättare för barn som börjat läsa redan i tidig ålder jämfört med barn som inte gjort det.
Referenser
17skäl för barnboken - Svenska Barnboksakademin
Ju tidigare man läser för barnen desto bättre - SVT